​BE kërkon dhjetë milionë vaksina nga India

AstraZeneca

BE i ka kërkuar Indisë leje për të blerë 10 milionë doza të vaksinave AstraZeneca nga Instituti i Serumit, tha një zyrtar i qeverisë indiane.

“Ambasadori i BE-së shkroi një letër duke thënë,” Ju lutemi na jepni miratimet e eksportit “,” tha një zyrtar indian i paemëruar, duke shtuar se letra ishte dërguar rreth dy javë më parë.

VIDEO:

BE dëshiron vaksina nga Instituti i Serumit, prodhuesi më i madh i vaksinave në botë, për të kompensuar mungesën e furnizimeve nga impiantet evropiane të AstraZeneca dhe për të përshpejtuar procesin e vaksinimit të BE-së.

“Çdo aprovim i shpejtë i kërkesave të BE nuk ka gjasa, pasi India po punon për të rritur vaksinimin e brendshëm”, tha një zyrtar qeveritar.

Britania po bën gjithashtu presion mbi Indinë për të eksportuar gjysmën tjetër të 10 milionë dozave që urdhëroi nga ai institut, deklaroi i njëjti burim.

Instituti i Serumit fillimisht duhej të prodhonte vaksinën AstraZeneca vetëm për shtetet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Sipas Reuters, lëvizja e fundit nga BE është shenja e fundit e presionit në rritje ndaj Nju Delhit zyrtar për të eksportuar pjesën më të madhe të prodhimit të saj në vendet e tjera.

Instituti i Serumit, AstraZeneca dhe Ministria e Jashtme e Indisë nuk iu përgjigjën një kërkese të Reuters për koment.