​Ish-kryeministri Silajxhiq: Gjenocidi nuk shitet, Vuçiq e Putin janë të lidhur

ish-kryeministri

Haris Silajxhiq, ish-kryeministër, anëtar i Presidencës shtetërore dhe shef i diplomacisë së Bosnje-Hercegovinës, deklaroi sot se gjenocidi nuk është në shitje dhe se nuk është një transaksion dhe se është e nevojshme të dihet se çfarë ka ndodhur në këtë fushë.

I pyetur në një emision televiziv të Bosnjës se çfarë do të ndodhte me boshnjakët nëse BeH do të ndahej, Silajxhiq tha se nuk mund ta di përgjigjen e kësaj pyetjeje, por se mund të thotë një gjë – “kini kujdes se çfarë dëshironi”.

VIDEO:

“Po ua them të gjithëve. Ju i shtypni myslimanët në atë entitet mysliman dhe pastaj mund të prisni edhe reagime. Dhe reagime të rënda. Mos shkelni mbi ata njerëz që u treguan më të mirët në këtë luftë”, tha ai.

Duke komentuar takimin e nesërm mes presidentëve të Serbisë dhe Rusisë në Soçi, Silajxhiq thotë se “tashmë është një linjë publike”.

“Sigurisht, Vuçiq dhe Putin janë të lidhur. Gjithçka fillon në Moskë. Është një pikë e lirë gjeostrategjike për Moskën për të destabilizuar Evropën, që është synimi i tyre, në frontin ukrainas dhe ballkanik. Duke qenë se e gjithë vëmendja është përqendruar te Kina, është Kina ajo që po merr goditje. Ata e lanë këtë hapësirë të pambrojtur. Jemi të ekspozuar ndaj një fuqie të madhe që kërcënon BeH. Nuk duhet të hyni në NATO, thonë ata, por unë ende mendoj se ne do të jemi anëtar të NATO-s”, tha ai.

Duke folur për kërcënimet e Milorad Dodikut për shkëputjen e Republikës Serbe, Silajxhiq komentoi se është e sigurt se “ata po e vlerësojnë situatën dhe po testojnë”.

“Tani reagimi i BE-së nuk është i mirë. Si e vlerësoi Merkel se Serbia është qendra e stabilitetit këtu, kur Serbia zyrtare qëndron pas kësaj dhe Putini është pas tyre, si mundet?”, tha ai.

Ai gjithashtu theksoi se me BeH po luhet shumë dhe se ka ardhur koha për të bërë diçka ose për të mos bërë asgjë.

“Askush nuk i përmend aktgjykimet apo atë që ka ndodhur dhe pret që ne ta harrojmë. Nuk është gjenocidi për shitje, nuk është një transaksion. Ajo që ka ndodhur këtu duhet të merret parasysh këtu dhe këto zgjidhje do të bëjnë jehonë në të gjithë botën. Zgjidhjet e këqija, nëse ka, janë një humbje për të gjitha demokracitë në mbarë botën,” theksoi Silajxhiq.