Borrell: Rusia dëshiron të ndajë Bashkimin Evropian

Rusia dëshiron të ndajë Bashkimin Evropian duke negociuar vetëm me anëtarë të caktuar, të cilave duhet t’u përgjigjet me unitet, tha Ministri i Jashtëm Evropian, Josep Borrell në seancën plenare të Parlamentit Evropian.

“Uniteti ynë duhet të jetë pasuria më e madhe në marrëdhëniet me Rusinë. Ata duan të na ndajnë, nuk u intereson Bashkimi Evropian”, tha Borrell në një debat me eurodeputetët për marrëdhëniet BE-Rusi.

“Rusia dëshiron të flasë me vendet anëtare individualisht, dhe vetëm me disa të caktuara, me ato që janë të rëndësishme”, shpjegoi Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë.

VIDEO:

Rusia “po përpiqet gjithmonë të ndajë Bashkimin Evropian”, dhe Bashkimi në përgjigje “duhet të mbetet i bashkuar”, tha Borrell. “Kjo, më beso, nuk është gjithmonë e lehtë”, vuri në dukje ai.

Kreu i diplomacisë evropiane beson se gjendja e marrëdhënieve evropiane-ruse është “më e vështirë se kurrë” dhe se “nuk ka de facto asnjë komunikim të vërtetë”.

Sidoqoftë, Rusia është një fqinj me BE-në dhe një “lojtar i rëndësishëm global”, kështu që nevojitet një strategji e re për t’i bërë marrëdhëniet me Rusinë më pak konfliktuale, më të parashikueshme dhe më të qëndrueshme.

Ajo strategji nuk duhet të nënkuptojë heqjen dorë nga mbështetja e shoqërisë civile ruse sepse mbështetja e demokracisë është “një nga përparësitë kryesore të BE-së”, theksoi Borrell.

“Ne nuk mund të jemi një ishull i rrethuar nga sisteme autokratike. Ne nuk do të mbijetonim kështu”, përfundoi ai. /Telegrafi/

The post Borrell: Rusia dëshiron të ndajë Bashkimin Evropian appeared first on Telegrafi.