Cili është numri ideal i miqve që duhet të keni në jetë?

Bëni miq të rinj, por mbani të vjetrit – ose të paktën derisa të arrini kapacitetin maksimal të mbështetur shkencërisht.

Matematikani britanik i marrëdhënieve dhe profesori i psikologjisë evolucionare të Universitetit të Oksfordit, Robin Dunbar raporton se shumica e njerëzve janë të aftë të mbajnë shumë miqësi në të njëjtën kohë, shkruan NY Post, transmeton Insajderi.

VIDEO:

Përveç kapakut ideal për miqtë, Dunbar zbuloi se situata të ndryshme shoqërore kanë numër të ndryshëm të pjesëmarrësve dhe zbuloi kërkime të tjera mbi natyrën sasiore të miqësive në librin e tij të fundit.

Sa i përket “numrit magjik” të miqve të kërkuar për sukses, Dunbar shkroi në “Miqtë: Kuptimi i fuqisë së marrëdhënieve tona më të rëndësishme”, është 150, duke përfshirë të afërmit e gjakut. Ky kufi i njëkohshëm ideal dhe lart i miqësive shpesh quhet “numri i Dunbar”.

“Në shumë mënyra”, shpjegoi Dunbar, “familja është thjesht një lloj i veçantë shoku dhe kështu luan të njëjtin rol”.

Familja, sidoqoftë, zakonisht ka përparësi mbi jo-marrëdhëniet.

“Ne së pari vendosim të gjithë anëtarët e familjes sonë dhe më pas, nëse na mbeten vende të lira i mbushim me miq”, shkroi ai. “Duket e mundshme që miqtë në këtë kuptim janë një fenomen relativisht i kohëve të fundit dhe janë pasojë e zvogëlimit dramatik të madhësisë së familjes që ka ndodhur gjatë dy shekujve të fundit, veçanërisht në Evropë dhe Amerikën e Veriut”.

Nga këta 150 miq, ekzistojnë nivele të ndryshme të cilësisë së miqësisë, siç raportohet nga Daily Mail. Shumica e njerëzve kanë pesë persona në rrethin e tyre të ngushtë të cilët janë miq të ngushtë që do u dhuronin edhe veshkën; 12 deri në 15 miq mbështetës që do të pikëllohen nga vdekja juaj; dhe 50 miq të mirë që do të merrnin pjesë në një mbledhje vjetore si festa juaj e ditëlindjes, por jo, të themi, një darkë. Pjesa tjetër, dhe shumica e miqve të shumicës së njerëzve, janë më shumë si të njohur, njerëzit ndërveprojnë kryesisht në dasma, ribashkime shkollore dhe të ngjashme.

Po ashtu, kërkimi i Dunbar zbuloi se media sociale “nënkupton një shkallë të izolimit shoqëror” që ai kurrë nuk e kishte parashikuar. Ai gjithashtu zbuloi se të kesh më shumë miq është e ndërlidhur me të pasurit e një pjese më të madhe të përpunimit shoqëror të trurit tënd, dhe të kesh rrjete miqësore më të mira i bën njerëzit më shumë të ngjarë të shërohen nga sulmet në zemër dhe goditje në tru.

Dunbar gjithashtu zbuloi se gratë në përgjithësi janë më të afta se burrat për të krijuar shoqëri. /Insajderi.com