Franca dhe Italia drejt një pakti historik miqësie

Pas vitesh tensionesh diplomatike, Franca dhe Italia do të nënshkruajnë një pakt historik miqësie dhe bashkëpunimi të enjten.

Presidenti francez Emmanuel Macron do të bëjë një udhëtim në Romë për të nënshkruar “Traktatin e Bashkëpunimit të Rritur Francezo-Italian” me kryeministrin italian Mario Draghi.

VIDEO:

Sipas Elysee, ky traktat “do të promovojë konvergjencën e qëndrimeve franceze dhe italiane, si dhe koordinimin e të dy vendeve në çështjet e politikës evropiane dhe të jashtme, sigurisë dhe mbrojtjes, politikës së migracionit, ekonomisë, arsimit, kërkimit shkencor, kulturës dhe bashkëpunimin ndërkufitar”.

Ilustrim

Masa do të ketë “një vlerë të rëndësishme simbolike” në një kontekst evropian të shënuar nga paqëndrueshmëria pas Brexit dhe tranzicionit politik në Gjermani, tha një burim i qeverisë italiane.

Pakti do të synojë gjithashtu të anojë balancën e fuqisë në Evropë pas largimit të kancelares gjermane Angela Merkel, tha një burim i qeverisë italiane për agjencinë e lajmeve Reuters.

Ajo vjen gati 60 vjet pasi një traktat franko-gjerman i nënshkruar nga Konrad Adenauer dhe Charles de Gaulle i dha një shtysë të re procesit të integrimit evropian. /Insajderi.com