Kritiku i Kremlinit detyrohet të ik nga Rusia, pas presionit për kritikat e tij ndaj bashkëpunëtorit të Putinit dhe mercenarëve rus “Wagner”

Kritiku i Kremlinit

Shkrimtari i shquar Viktor Shenderovich, një kritik i hapur i Kremlinit, deklaroi se është larguar nga Rusia për shkak të një fushate presioni kundër tij nga zyrtarët, duke përfshirë përcaktimin e tij të diskutueshëm si agjent i huaj.

Shenderovich, një kolumnist për “The New Times”, shkroi në Facebook se ai vendosi të largohej nga vendi “deri në kohë më të mira në Rusi” pasi një hetim shpifje u nis kundër tij me kërkesë të biznesmenit Yevgeny Prigozhin, një bashkëpunëtor i ngushtë i Presidentit Vladimir Putin.

VIDEO:

Shenderovich 63 vjeç, ka kritikuar Prigozhin për drejtimin e kontraktorit ushtarak privat rus Wagner Group, një forcë paraushtarake të cilën Kremlini e ka përdorur në konfliktet në Ukrainë, Libi, Siri, Sudan, Mozambik dhe Republikën e Afrikës Qendrore.

Muajin e kaluar Shenderovich u vendos në listën e agjentëve të huaj nga Ministria e Drejtësisë. Ligjet e agjentëve të huaj të Rusisë kërkojnë që personat e caktuar të regjistrohen pranë autoriteteve dhe të etiketojnë përmbajtjen e tyre me një mohim ndërhyrës, me gjoba penale për mos e bërë këtë.

Kritikët e Kremlinit thonë se përcaktimi i agjentit të huaj sjell konotacione të epokës sovjetike dhe synon të çrrënjos çdo aktivitet të pavarur qytetar në Rusi.

Shumë aktivistë, gazetarë dhe bashkëpunëtorë të politikanit të opozitës të burgosur Aleksei Navalny janë larguar nga vendi muajt e fundit mes presionit në rritje ndaj mediave të pavarura dhe atyre që shprehin mospajtim. Disa nga ata që do të largoheshin nga vendi ishin në listën e agjentëve të huaj.

“Largimi im është pikërisht ajo që Kremlini më ka lënë të bëja gjatë 20 viteve të fundit të kriminalitetit të pafund dhe demonstrues të drejtuar ndaj meje,” shkroi Shenderovich në Facebook. “Po flasim për mundësinë e burgimit”.
Prigozhin, i cili besohet se drejton Grupin Vagner, është sanksionuar nga Shtetet e Bashkuara, Britania dhe Bashkimi Evropian “në lidhje me marrëdhëniet e tij me Ministrinë e Mbrojtjes së Federatës Ruse dhe përpjekjet e tij për të përmbysur proceset demokratike të SHBA”. Vitin e kaluar, ai paditi Shenderovich për komentet që shkrimtari bëri gjatë një interviste në radio Ekho Moskvy.

Një gjykatë ruse në dhjetor e shpalli Shenderovichin fajtor për shpifje pasi e quajti Prigozhin “kriminel” dhe “vrasës” gjatë një shfaqjeje në “Ekho Moskvy” dhe e urdhëroi atë të paguante 100,000 rubla (1,330 dollarë) si dëmshpërblim.
Në fund të dhjetorit, kompania e Prigozhin, Konkord, tha se po shqyrtonte ngritjen e kallëzimeve penale kundër Shenderovich për rastin e shpifjes, i cili sipas ligjit rus mund të rezultojë në një dënim deri në pesë vjet burg nëse shpallet fajtor.