Kriza e Kanalit të Suezit ka përfunduar, koha për të llogaritur dëmet

Kriza e menjëhershme e bllokimit të Kanalit të Suezit mund të ketë përfunduar, por beteja për dëmet nga mbyllja më e gjatë e rrugës ujore në gati gjysmë shekulli, sapo ka filluar.

Kostoja afatgjatë e mbylljes së kanalit, të vlerësuar prej 10 miliardë dollarësh në ditë, ka të ngjarë të jetë më e vogël, duke pasur parasysh se tregtia botërore e mallrave arrin në 18 trilionë dollarë në vit. Megjithatë, me ngarkesa të vonuara për javë të tëra, bllokimi mund të nxjerrë pretendime nga të gjithë të prekurit, nga linjat e transportit dhe prodhuesit e naftës.

“Çështjet ligjore janë kaq të mëdha. Nëse mund të imagjinoni shumëllojshmërinë e ngarkesave që janë atje – gjithçka, nga vaji, drithërat, mallrat e konsumit si frigoriferët deri te mallrat që prishen – madhësia e dëmeve mund të mos dihet për një kohë”, tha Alexis Cahalan, një partner në Norton White në Sidnei, i specializuar në ligjin e transportit.

VIDEO:

Anija e bllokuar në Kanalin e Suezit krijoi “humbës” – por ka që presin të jenë “fituesit e trazirave në tregtinë globale” Anija e bllokuar në Kanalin e Suezit krijoi “humbës” – por ka që presin të jenë “fituesit e trazirave në tregtinë globale”

Anija e Ever Given lëvizi me sukses nga rëra të hënën dhe trafiku ka rifilluar përmes kanalit. Por bllokimi, i cili filloi të martën e kaluar, ishte mbyllja më e gjatë e kanalit që kur ishte mbyllur për tetë vjet pas luftës të vitit 1967 dhe ofroi një kujtesë të brishtësisë së infrastrukturës tregtare botërore dhe kërcënimeve për linjat e furnizimit, tashmë të shtrira nga pandemia COVID-19.

Autoritetet egjiptiane ishin të dëshpëruar për të rimarrë lëvizjen, përmes rrugës ujore që është një kanal me rreth 12 për qind të tregtisë botërore dhe rreth 1 milion fuçi naftë në ditë.

Sipas Fitch Ratings, bllokimi i kanalit do të zvogëlojë fitimet globale të risiguruesve, të cilat tashmë janë goditur nga stuhitë e dimrit në SHBA dhe përmbytjet në Australi, si dhe pandemia. Çmimet për risigurimin detar do të rriten më tej si pasojë. Fitch vlerëson se humbjet mund të arrijnë në qindra miliona euro. /Monitor/

The post Kriza e Kanalit të Suezit ka përfunduar, koha për të llogaritur dëmet appeared first on Telegrafi.