Shkencëtarët rusë fshehin raportin e ndotjes alarmante në Siberi, për mos ta dëmtuar Putinin

SORAN

Dega Siberiane e Akademisë Ruse të Shkencave (SORAN) kohët e fundit vendosi të ndalojë hyrjen e publikut në kërkime të reja mbi ndotjen atmosferike dhe tokës në qytetet e të gjithë rajonit. Gazetarët morën pamjet e transmetuara të konferencës ku shkencëtarët shkëmbyen gjetjet e tyre.

VIDEO:

Mirëpo, Akademia më vonë e fshiu videon në YouTube, pasi disa anëtarë të lartë të Presidiumit përmendën shqetësime politike rreth ndikimit në rezultatet e zgjedhjeve këtë vjeshtë. Dega Siberiane e Akademisë Ruse të Shkencave thuhet se përcaktoi se 78 për qind e dy duzinave të qyteteve më të ndotura të Rusisë ndodhen në Siberi. Gjetjet u lidhën edhe me rritjen e defektit në lindje dhe sëmundjet e fëmijëve me kancer. Dega Siberiane e Akademisë ka vendosur të klasifikojë raportin duke kufizuar qasjen në një video të publikuar në YouTube.

“Imagjinoni të botoni këto raporte me informacione të përqendruara si një bombë përpara zgjedhjeve”, tha Alexei Kontorovich, themelues i institutit të gjeologjisë së naftës dhe gazit të degës Siberiane, në video që më vonë u bë e paqasshme në YouTube. Rusët drejtohen në qendrat e votimit këtë shtator për të vendosur nëse partia pro-Kremlin Rusia e Bashkuar do të mbajë shumicën e saj në parlament. Sondazhet tregojnë se mbështetja publike e Rusisë së Bashkuar bie nën 30 për qind. Vëzhguesit parashikojnë që partia do të rimarrë vendet e saj përmes taktikave që përfshijnë partitë e opozitës së kontrolluar dhe frikësimin ose bllokimin e kandidatëve të lidhur me kritikun e burgosur të Kremlinit, Alexei Navalny.

“Çfarë do të ndodhë? Tshtë e vështirë të parashikohet. Ne nuk kemi të drejtë ta bëjmë këtë, prandaj duhet të peshojmë me kujdes mocionet për botim. Ne nuk duhet ta trazojmë publikun me pyetje të panevojshme”, citohet të ketë thënë Kontorovich. Kur u pyetën nga gazetarët të hënën nëse bllokimi i raportit pasqyron ndikimin politik mbi shkencëtarët, zëdhënësi i Kremlinit, Dmitry Peskov, tha se vendimi ishte ” i vetë shkencëtarëve”.

Studiuesit gjithashtu gjetën incidencë të lartë të sëmundjeve midis banorëve në Kemerovo, Krasnoyarsk, Novokuznetsk dhe Irkutsk. Për shembull, shkencëtarët lidhën ndotjen me kancerin në Krasnoyarsk, defektet e lindura të zhvillimit në Kemerovo dhe sëmundjet e fëmijëve në Territorin Altai. Pas prezantimit anëtarët e Presidiumit diskutuan shkurtimisht gjetjet përpara se të vendosnin të mos botonin kërkimin. “Nuk ka nevojë të veprojmë si alarmues. Shërbimi i Hidrometeorologjisë nuk ka mjaft instrumente të sakta dhe rezultatet e tyre mund të jenë të pasakta ”, tha studiuesi i lartë Valentin Parmon. /Ballkani.info/